'Aile hekimleri sağlık alanında şiddete en açık olan birim'

  19.07.2019   1745 okunma   

Antalya Aile Hekimleri Derneği (ANTAHED) Başkanı Dr. İbrahim Çelik, "Aile hekimleri, sağlık alanında şiddete en açık olan birimler halindedir. Birçok meslektaşımız her gün sözlü ve fiili şiddete maruz kalıyor. Devletin bu konuda önlem almasını ve cezai yaptırımları olan kanunlar çıkarmasını istiyoruz" dedi.

ANTAHED Başkanı Dr. İbrahim Çelik, son dönemde artan sağlıktaki şiddet olaylarına tepki gösterdi. Aile Sağlığı Merkezlerindeki (ASM) sağlık mensuplarına yönelik şiddet sorunlarına değinen Dr. İbrahim Çelik, ASM'lerin genellikle apartman altındaki dükkanlarda hizmet verdiğini söyledi. Hasta ve hasta yakınlarının direkt karşı karşıya geldiğini belirten Dr. İbrahim Çelik, “Aile hekimleri, sağlık alanında şiddete en açık olan birimler halindedir. Birçok meslektaşımız her gün sözlü ve fiili şiddete maruz kalıyor. Devletin bu konuda önlem almasını ve cezai yaptırımları olan kanunlar çıkarmasını istiyoruz" diye konuştu.

'SAĞLIKTA ŞİDDETE CEZAİ YAPTIRIMLAR ÇOK AZ'

Dr. İbrahim Çelik, Türkiye Aile Hekimleri Federasyonu, Türk Tabip Odaları ve sağlık alanındaki birçok derneğin, sağlıkta şiddet konusuna ilişkin sorunları bakanlıklara ilettiğini söyledi. Meclisteki doktor milletvekillerinin sağlıkta şiddetin önlenmesi için kanun teklifi verdiğini belirten Dr. Çelik, “Şimdiye kadar torba yasaya teklif verildi. Bu teklif yasasında şiddeti önleyici ya da cezaları artırıcı bir şey yok. Şiddete uğrayan sağlık personeli karakola gidip ifade vermiyor. Sadece 'Şiddete uğradığı yerde polis gelip ifadesini alacak' şeklinde bir kanun çıktı. Şiddet uygulayan hasta ya da yakınları karakolda ifade verdikten sonra savcılığa çıkıyor ve hemen serbest bırakılıyor. Çünkü bunların tutuklanması ve ya gözaltında bulundurulmasıyla ilgili bir kanun yok. Cezai yaptırımlar çok az. Görev başında işlenen suçlarla ilgili cezai artırımlar istedik. Burada hizmetin engellendiğine dair belirli suçlar yapılıyor. Bununla ilgili birtakım teklifler verildi ve bu teklifler mecliste kabul edilmedi" dedi.

'KAMU SPOTLARIYLA HALKI BİLİNÇLENDİRMEK ÖNEMLİ'

Halkın sağlık okuryazarlığı ile bilincinin artırılması amacıyla şiddet konusunda eğitimler verilmesinin çok önemli olduğunu belirten Dr. İbrahim Çelik, “Devletin sağlıkta şiddeti önlemek için kamu spotlarıyla haklı bilinçlendirmesi çok önemli. Sağlık okuryazarlığı artırılıncaya kadar acil olarak birtakım cezaların uygulanması gerekir ki bu şiddet önlenebilsin. Gelişmiş ülkelerde bu tür örnekler mevcut. Örneğin Avustralya'da birçok sağlık kuruluşunda 'Sağlık personeline şiddet uygulamak istiyorsan 14 yıl hapiste yatmayı göze almalısın' gibi afişler bulunuyor. Buna benzer afişler acil servislere, Aile Sağlığı Merkezlerine ve birçok sağlık işletmesine asılabilir. Böylece sağlıkta şiddetin azalacağını düşünüyoruz" diye konuştu. (DHA)

kaynak: kemergozu.com/18.07.2019