BASIN AÇIKLAMASI

  24.06.2016   1325 okunma   

YAŞATMAK İÇİN ÇALIŞIRKEN ÖLÜYORUZ, ÖLDÜRÜLÜYORUZ.
ÜZÜNTÜLÜYÜZ, ÖFKELİYİZ

24 Haziran 2016 Cuma günü Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Hastanesi Fizik Tedavi Bölümünde yaşananlar toplumumuzun ve biz sağlık çalışanlarının içinde bulunduğu şiddet ortamını bir kez daha gözler önüne serdi.

Dört eczacı sağlık çalışanı arkadaşımız GÜRSU ULAŞAN, İLKNUR YÜCE, ÖZLER KİRİŞ ve HİKMET TÜRK görev yaptıkları Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde hunharca katledildiler.

Bu olay sağlık çalışanları olarak yaşadığımız ilk şiddet olayı değildir. Daha öncesinde de birçok sağlık çalışanı arkadaşımızı görevi başında, görev yerinde saldırılar sonucu, şiddete bağlı yaşamlarını kaybetti.

Yaşadığımız her şiddet olayında ilgilileri defalarca uyardık, alınması gereken önlemler açısından önerilerde bulunduk. Şiddete karşı her türlü çalışmaya destek vereceğimizi belirttik. Ancak bugünde yaşadığımız olay da göstermiştir ki “sağlık çalışanlarının sağlıklı ve güvenli ortamlarda çalışma hakkı” ilgililerce yok sayılmıştır, yok sayılmaktadır.

Sağlık hizmeti tümüyle kamusal bir hizmet olup bu hizmetin sunulduğu alanlar da kamusal alanlardır. Bizler, sağlık çalışanları olarak bu alanlarda kamusal hizmet sunarken; insanların serbestçe ateşli silahlar, bıçaklar ve diğer öldürücü, yaralayıcı aletlerle dolaşması biz sağlık çalışanlarının güvenliğini doğrudan tehdit etmektedir. Bu konuda ilgililere defalarca yaptığımız tüm uyarıların dikkate alınmamasının bedelini dört sağlık çalışanı eczacı arkadaşımız yaşamlarını kaybederek ödedi.

Sağlık hizmetinin sunumu sırasında yaşanan şiddet olaylarını bireyler arasındaki sorunlara bağlamak, gerekçelendirmek sorunun gerçek nedenlerini görmezden gelmektir. Sorunu çözmek istememektir.

Eczacı arkadaşlarımızın öldürülmesi sonu ölümle biten iş kazasıdır, iş cinayetidir. İş yerinde alınması gereken önlemleri almayanlar bu olaydan dolayı ilgili yasalar açısından doğrudan sorumludur. Yaşanan vahşetin tüm sorumlularına, işveren ve işveren vekillerine yönelik yasal süreç derhal başlatılarak yarın olabilecek ölümlere engel olunmalıdır.

Sağlık Çalışanlarının Sağlığı Çalışma Grubu olarak toplumumuzun içinde yaşadığı şiddet sarmalını, eczacı arkadaşlarımızın yaşadığı şiddet olayını, vahşeti kınıyor, çalışma arkadaşlarımızı kaybetmenin en derin üzüntüsünü yaşarken, yaşadıklarımızı kabul etmediğimizi biriken öfkemizle birlikte bir kez daha haykırıyoruz.


SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SAĞLIĞI ÇALIŞMA GRUBU