Tıbbi Sekreterler Taşeronlaşmaya Tepki Gösterdi

  21.01.2013   2417 okunma   
Son yıllarda hızla artan ‘modern köleliği’ andıran taşeronlaşma furyası en hassas sektör olan sağlık sektörüne de sıçradı. Hastanelerde işin eğitimini almış Tıbbi sekreterlerin çalışması yerine taşeron firmaların belirlediği niteliksiz kişilerin çalıştırılması tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Yaklaşık 12 bin Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik mezunu taşeronlaşma adı altında ‘modern köleliğe hayır!’ diyerek tepki gösteriyor.

Son yıllarda hızla artan ‘modern köleliği’ andıran taşeronlaşma furyası en hassas sektör olan sağlık sektörüne de sıçradı. Hastanelerde Tıbbi Sekreterlik ve dokümantasyon meslek mezunları yerine taşeron şirketlerin önerdiği sektörden yakından uzaktan alakası olmayan kişiler çalıştırılıyor. Bu durum 12 bin Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümü mezunlarını ayağa kaldırdı. Anadolu Tıbbi Sekreterler Derneği İstanbul İl Başkanı Oğuzhan Melik, Başkan yardımcısı Hasan Yüce ve bölüm mezunları Milli Gazete’ye konuştu. Aynı zamanda AKP Gençlik kolları üyesi olan Melik ve Yüce Hükümetin bu taşeronlaşma furyasına, ‘Bu kadar yıl okuduk, eğitim gördük ama bizi taşeronlaşma adı altında ‘modern köle’ haline getirmeye çalışıyorlar. Buna razı gelmeyiz, gelemeyiz’ sözleriyle tepki gösterdi.

İşçiyi köle haline getirdiler
Tıbbi Sekreterler Derneği İstanbul İl Başkanı Oğuzhan Melik sektörde yaşanan sıkıntıları Milli Gazete’ye şöyle anlattı: “Tıbbi Sekreterlik alanına da taşeronluk bulaştı. Ben aynı zamanda AKP gençlik kolları teşkilatındanım ama eğer bilseydim hükümetin işçiyi böyle köle haline getireceğini hiçbir şekilde destek vermezdim. Hükümetin taşeronlaşma sevdası bizi ve bizim gibi birçok insanı işsiz bıraktı. Taşeron firmalar aracılığıyla hastanelerin ilgili bölümlerinde çalışanların çoğunun meslekle yakından uzaktan bir alakası yoktur. Genelde hastane yöneticilerinin ve taşeron firma sahiplerinin eş, dost, akrabalarından oluşmaktadır. Bu yüzdende üniversite mezunu Tıbbi Sekreterlerin birçoğu işsiz durumdadır. Çok büyük sıkıntılar içerisinde yaşamlarını sürdürmektedirler. Bu konu hakkında Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçtik, bakanlıktaki yöneticiler gaflet içinde oldukları için bizi görmemezlikten geliyorlar”dedi.

Çalışanların diplomasına bakılmıyor
‘Taşeronlaşmaya var gücümüzle karşı çıkacağız’ diyen Melik şöyle devam etti: “Biz bu yaşanan adaletsizliğe karşı teşkilatlanmaya karar verdik. Taşeronlaşmaya karşı durmaya çalışacağız. Tepkimizi miting ve eylemler düzenlemeyi planlıyoruz. 12 bin tıbbi sekreterlik bölümü mezunu var. Örneğin devlet hastanesinde 200 kişilik bir Tıbbi Sekreter kadrosu açılmışsa bunun sadece iki kişisi tıbbi sekreterlik diploması olanlardan oluşuyor geriye kalan 198 kişisi ise farklı bölümlerden kişiler yerleştiriliyor. Ayrıca bu bölümler tıbbi sekreterlikle yakından uzaktan alakası olmayan kişilerden oluşuyor. Bizler o hastanelere başvurduğumuz zaman taşeron şirket sahipleri yüzümüze dahi bakmıyorlar.”

Taşeronluk ‘modern köleliktir’
Taşeronlaşmak ‘modern köleliktir’ diyen Melik: “12 bin tıbbi sekreterlik mezunu varken taşeron şirketler çeşitli kurslardan sertifika almış kişileri işe alıyor. Resmen ekmeğimiz, emeğimizi elimizden alıyorlar. Taşeronlaşma yüzünden bu hale geldi mesleğimiz. Taşeronluk modern köleliktir. İnsanlar, meslekler modern köleleşiyor. Bizi işe alan firmalar ise asgari ücretten daha düşük paraya çalışmamızı istiyorlar. Resmen bizi köle gibi kullanmak istiyorlar.”

Vicdansızlıktır…
Tıbbi Sekreterler Derneği İstanbul Başkan Yardımcısı Hasan Yüce ise: “Taşeronluğun yaygınlaşmasının sebebi çok düşük ücrete çalışan insanlardan da kaynaklanıyor. İnsanlar maddi olarak sıkıntıda olduğu için 600 TL’ye bile çalışmayı kabul ediyorlar. Bundan dolayı da 600 TL’ye çalışmak istemeyen Tıbbi Sekreterlik bölümü mezunları işsiz kalıyor. Bu yapılan taşeronluk sistemi insanlık onurunu ayaklar altına alıyor. İnsanları köle gibi karın tokluğuna çalıştırmaya çalışıyorlar. Bu vicdansızlıktır. Yetkililer buna dikkat etsin. Bu sorunu, bu vicdansızlığı ortadan kaldırsınlar.

Alımlar arttırılmalıdır
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik bölümü okuyan Yunus Yıldız da, “Ailelerimiz bizi bin bir zorlukla okuturken bizim yerimize sağlık kuruşlarında sertifikalı personellerin çalıştırılması bizlerin gerçekten çok zoruna gidiyor. Nitelikli elemanlar dururken neden taşeronlar bizim yerimize çalışıyor acaba binlerce mezun arkadaşımız asıl olan görevlerini yapamazken bu taşeronlar niye. Sertifikalı bir personel ne derce tıbbi terminolojiyi bilebilir ne derece resmi yazışmaları bilir, ne derece dokümanları inceleyebilir? Öncelikle bu alımların arttırılması ve bizler için bir meslek tanımının yapılmasını istiyoruz. Hakkımız olanın bize verilmesini ve mücadelemizi mesleğimizi sevdirdiğimizi yaptığımız haklı mücadelelerle gösterdiğimize inanıyorum.

Taşeron değil 4B’li olmak istiyoruz
Bölüm mezunu ve sektörde taşeron olarak çalışan Saim Yıldırım ise şunları söyledi: “4 Yıl Sağlık meslek lisesinin Tıbbi sekreterlik bölümünü okuduk.2 Yıl Tıbbi Dokumantasyon ve Sekreterlik programını bitirdik. Ama işimizi Taşeron işçileri yaptığı için işsiz kaldık. Aile hekimliğinde Sınıflandırmadan dolayı tıbbi sekreter olarak işimizi yapıyoruz ama taşeron olarak.  4B’li olmak istiyoruz. Aile hekimliğinde Tıbbi sekreter çalışırsa işsiz tıbbi sekreter kalmaz.”


Kaynak: Milli Gazete / 19.01.2013