Cerrahpaşa’da ‘iş kazası’ protestosu

  29.04.2019   1358 okunma   

Yaralanan anestezi asistanı Dr. Gamze Pirinç Şaşıoğlu, halen ortopedi servisinde tedavi görüyor

Sağlık çalışanları, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde eylem yaparak, anestezi asistanı Dr. Gamze Pirinç Şaşıoğlu’nun yaralanmasına neden olan iş kazasını protesto etti. Çalışanlar, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin derhal alınmasını istedi.

Birgün'den Deniz Yerlikaya'nın haberine göre, Dr. Şaşıoğlu, 18 Nisan’da Radyoloji Kliniği 3 Tesla MR Görüntüleme Ünitesi’nde solunum sıkıntısı yaşayan hastasına müdahale ederken iş kazası geçirdi. Şaşıoğlu’nun bacağı, dışarıdan getirilen ve MR ile uyumlu olmayan aspirasyon cihazının MR tarafından çekilmesi sonucu MR ile aspirasyon cihazı arasında sıkıştı. Bacağında parçalı kırık oluşan Şaşıoğlu, acilen ameliyata alındı. Şaşıoğlu, halen ortopedi servisinde tedavi görüyor.

İstanbul Tabip Odası (İTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, dün hastane bahçesinde eylem yaparak, kazanın alınmayan önlemler nedeniyle meydana geldiğine dikkat çekti. İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, “Bizler tehlikeli bir iş yapıyoruz. Sağlık çalışanları ve hekimler, en tehlikeli sınıfta iş yapan statüsünde. Bu yüzden kanunun gereklerinin yerine getirilmesini istiyoruz” dedi.

"Taşeron firmalar soruşturulmalı"
Saip’in ardından basın açıklamasını okuyan uzmanlık öğrencisi Ahmet Gübrüz ise şunları kaydetti: “Yaşanan bu kaza, ne kadar riskli ortamlarda çalışmak zorunda bırakıldığımızı ve buna dair alınan önlemler konusunda maalesef hâlâ ne kadar yetersiz kalındığını bizlere bir kere daha hatırlattı. Öncelikle böylesi bir kazanın nasıl meydana geldiğinin açıklığa kavuşturulmasını istiyoruz. Uygun olmayan cihaz kullanımından, ünite içerisinde uyarıcı güvenlik sınırı önlemlerinin olmamasına ve çalışanların eğitimi ile ilgili gerekenlerin yapılıp yapılmadığına kadar pek çok soru mevcut.”

Kazanın gerçekleştiği yerin hizmet alımla çalışan bir birim olduğuna da dikkat çeken Gübrüz, “Sağlık alanındaki özelleştirmelerin geldiği son noktada kamu kurumları içerisine yerleştirilen bu firmaların sağlık hizmetinin niteliğinden ziyade kârlılığı ön plana aldıkları bilinen bir gerçek. Kazanın bu açıdan da soruşturulması gerekiyor. Hukuki sürecin takipçisi olduğumuzu bildiriyor, başka kazalar yaşanmadan hastanemizde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetlerinin eksiksiz olarak yerine getirilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

kaynak: t24.com.tr/25.04.2019