Acil servisler şiddet altında çalışıyor

  19.06.2018   1387 okunma   

Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde şiddet gören sağlık çalışanlarının Beyaz Kod başvurularının incelemesinden acı sonuçlar çıktı.

2011 yılından beri görevi sırasında ya da görevi nedeniyle şiddete uğrayan sağlık çalışanları, bildirdikleri taktirde, beyaz kod sistemine kayıt edilmektedir. Bunun için, şiddet gören sağlık çalışanları bildirimlerini  www.beyazkod.saglik.gov.tr adresi üzerinden ya da 113 numaralı çağrı merkezini (7/24) arayarak ya da “Çalışan Hakları ve Hasta Güvenliği Birimi”ne veya bu amaçla kurulmuş birime veya görevlendirilen personele müracaat ederek yapması gerekmektedir.

Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı öğretim üyesi Nevzat Devebakan tarafından yapılan bir araştırmada 2015-2017 yıllarında şiddete uğramış Dokuz Eylül Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi çalışanlarının beyaz kod sistemine yaptığı 160 başvurunun tamamı incelendi.

Araştırma sonucunda şiddet başvurusu yapan her on sağlık çalışanından dokuzu sözel, biri ise fiziksel şiddete maruz kaldığı ortaya çıktı. Her 4 şiddet olayının, üçünde sağlık çalışanlarına küfür edilmekte, ikisinde ise sağlık çalışanları tehdit edilmekteydi.

Araştırmanın çıkardığı diğer önemli sonuçlar ise şöyle:

Hastanenin acil servislerinde sözel şiddet, diğer birimlerden daha fazla meydana gelmekteydi.
“Bekleme süresinin fazlalığı” daha fazla sözel şiddete neden oluyordu.
Kadın hasta veya hasta yakınları daha çok sözel şiddet, erkek hasta veya hasta yakınları ise daha çok fiziksel şiddet uyguluyorlardı.


Kaynak: meslekhastaligi.net / 19.06.2018