Doktora Şiddete Hapis Cezası Geliyor

  29.04.2016   1341 okunma   

Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin önüne geçmek amacıyla yeni bir çalışma başlatıldı.

Sağlık Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü yeni bir çalışma hazırlığında. Buna göre sağlık personeline yönelik fiziksel ya da sözel şiddet uygulayanlara ceza uygulaması başlatılacak. Hastanelerdeki emniyet gücünün ve güvenlik kamera sayılarının artırılması gibi birçok önlemle de sağlıkta şiddet oranı düşürülmek isteniyor.
hastane
Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte ‘Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans Eylem Planı’ adı verilen çalışma sürecinde. Sağlık ve adalet bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğü, üniversiteler, özel sektör temsilcilerinden oluşan bir yürütme kurulu oluşturuldu. Bu kurulun uygulanmasını sağlayacağı eylem planında yer alan ayrıntılar şöyle:

ACİL TANIMI DEĞİŞECEK

Şu anda hastanelerde polisler ancak olay olduktan sonra müdahale edebiliyor. Eylem planı uygulanmaya başladıktan sonra hastanelerdeki polis sayısı artırılacak ve polis önleyici kolluk kuvveti olarak görev yapacak.

Acil tanımı Sosyal Güvenlik Kurumu ile yeniden tanımlanacak. Poliklinikler ihtiyaç olan branşlarda gece 20.00 veya 22.00’ye kadar açık tutulacak.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA PSİKOLOJİK REHABİLİTASYON

Şiddeti meşrulaştıran kültür ögeleri ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütülecek. Özel güvenlik personeline eğitim modülleri oluşturulacak. Özel güvenlikler gerektiğinde sivil olacaklar. Randevu sistemi gözden geçirilecek. Çatışmaya karşı randevu saatleri gün içine yayılacak. Kamera sistemlerinin görmediği kör noktalar gözden geçirilecek, oralara da kamera yerleştirilecek. Kronik hastalığı olanların prosedür işlemleri hızlandırılacak. Hasta yakınları daha fazla bilgilendirilecek. Sağlık çalışanlarına psikolojik rehabilitasyona ağırlık verilecek. Mahkeme kararları kamuoyuyla paylaşılarak caydırıcılığı artırılacak. Hasta, hasta yakınları ve çalışanlar kaynaklı şiddet vakaları analiz edilerek kalıcı çözüm yöntemleri hayata geçirilecek.

HAKARETE BİLE CEZA

Sağlık Bakanlığı, doktor ve diğer sağlık personeline hakaret eden kişilerin geceyi gözaltında geçirmelerini sağlayacak bir maddeyi de hazırladığı kanun taslağına ekledi. Bundan sonra sözlü hakaret ve zarar vermemiş olsa da fiili saldırı tutuklama nedeni sayılabilecek. Kanun taslağına devlet hastanelerinin yanı sıra devlet ve vakıf üniversite hastaneleri ile özel sağlık tesislerinde çalışanlar ve hatta hakkında dava açılan taşeron personel de avukatlık giderlerini ödemeyecek maddesi eklendi.

kaynak: sozcu.com.tr/29.04.2016