Kunduz'da Hastane Bombalayan ABD Personeline Disiplin Cezası

  29.04.2016   1361 okunma   

Afganistan'da geçtiğimiz yıl Sınır Tanımayan Doktorlar'a ait hastanenin bombalandığı ve 42 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla ilgili 16 ABD ordusu personeli disiplin cezasına çarptırıldı.

ABD, Kunduz’da kaçmaya çalışanlara bile ateş açmış

ABD ordusu Taliban güçlerine karşı Kunduz kentinde Ekim 2015'te hava saldırısı düzenlemiş ve saldırı esnasında Sınır Tanımayan Doktorlar'a (MSF) ait bir hastaneyi vurmuştu. Saldırıda hastalar da dahil 42 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ABD askerleri sert şekilde eleştirilmişti.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) bir yetkili, bugün aralarında bir generalin de yer aldığı 16 ordu personelinin, hastanenin bombalanmasına yol açan yanlışlarından dolayı disiplin cezasına çarptırıldığını duyurdu. Yetkili, herhangi bir cezai soruşturmanın açılmadığını kaydetti.

Pentagon'un saldırı sonrasında yaptığı iç soruşturmanın ardından disiplin cezalarına ilişkin raporunu yarın açıklaması bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

ABD'li general itiraf etti: Kunduz'daki hastane yanlışlıkla vuruldu
ABD savaş uçakları 3 Ekim'de ülkenin kuzeyindeki Kunduz kentinde MSF tarafından işletilen hastaneyi 1 saat boyunca havadan hedef almış, saldırıda hastaların da aralarında bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetmiş, 65 kişi de yaralanmıştı.

Olayın kamuoyuna yansımasının ardından Afganistan'daki ABD'li güçlerin o dönemdeki komutanı General John Campbell, saldırı talebinin Afgan güçlerinden geldiğini ancak bu saldırının hata olduğunu belirtmişti.

ABD Başkanı Barack Obama da MSF Genel Başkanı Dr. Joanne Liu'yu arayarak özür dilemişti.

kaynak: sputniknews.com/28.04.2016