Tabip Odası’ndan “Butik” Tepkisi

  30.12.2015   1081 okunma   
Aile Hekimlerinin çalışma saatlerinin arttırılması konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya tepki gösteren Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Hülya Görgün, “Aile Hekimlerinin bittik feryadına, bakanın butik yanıtı pes dedirtti” başlıklı açıklama yaptı. Görgün, “Aile Hekimleri, diğer ASM çalışanları bu uygulamalardan rahatsız, Sağlık Bakanlığının işten atma tehditlerine rağmen kazanılmış çalışma hakları için, hafta da 40 saat çalışma hakkı için fazla ve esnek çalışma dayatmalarına karşı direniyor” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Aile Sağlığı Merkezleri’nin butik hastanelere dönüştürüleceğini açıklaması, Aile hekimlerinin tepkisini çekmişti. Konuyla ilgili Açıklama yayınlayan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Hülya Görgün; Ne yaman çelişki… Sağlık Bakanı, Aile Hekimlerinin sayısını 30 bine çıkaracağım,10 bin hekime ihtiyacım var diyor… Öte yandan, Sağlık bakanlığı, hakları için sesinin çıkaran, Cumartesi günleri fazladan çalışma dayatmalarına karşı 1 yıldır direnen Aile Hekimlerini işten atmaya hazırlanıyor. Sağlık Bakanı, Aile hekimlerinin, fazla ve esnek çalışmaya karşı, insani çalışma koşulları taleplerine kapı duvar olurken; bu kez Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanlara daha ağır koşullar, Cumartesi Pazar demeden her gün 12 saat çalışma dayatmasında bulunacağını ilan ediyor. Aile Hekimleri, zaten hafta da 40 saat çalışarak, üzerine düşen görev ve sorumluluğu ziyadesiyle yerine getirmekte; gece gündüz demeden, karşılık beklemeden aşı kampanyalarında, ölü muayenelerinde, hastanelerin olmadığı yerleşim yerlerinde her an hizmet vermekten kaçınmazken, bu baskı niye? Ayrıca Sağlık Bakanı, Aile Sağlığı Merkezlerini de ‘butik’ hastanelere dönüştürerek, koruyucu sağlık hizmet birimlerini daha çok tetkiklerin yapıldığı, ilacın yazıldığı küçük hastanelere dönüştüreceğini söylüyor” dedi.

“Niyet ve yapılan bu”

Açıklamada; “Sağlık Bakanı, toplumun sağlık gereksinimini, koruyucu sağlığı bir tarafa bırakıp, sağlık hizmetlerinde piyasanın koşulları neyi gerektiriyorsa, tüketime dayalı bir sağlık modelini yaşama geçirmek için ne gerekiyorsa yaptığını, yapacağını; sağlık çalışanına, ağır ve güvencesiz çalışama koşulları içinde, çok iş, az ekmek dayatmasında bulunacağını itiraf ediyor.   Niyet ve yapılan bu. Aile Hekimleri, diğer ASM çalışanları bu uygulamalardan rahatsız, Sağlık Bakanlığının işten atma tehditlerine rağmen kazanılmış çalışma hakları için, hafta da 40 saat çalışma hakkı için fazla ve esnek çalışma dayatmalarına karşı direniyor. Birinci basamak sağlık çalışanı hakları için bir mücadele yürütürken, hatalıkları tedavi etmekten ziyade olmasını önlemek gerektiğini, toplumun her kesimine, hiçbir ücret almaksızın, ayrımsız, nitelikli sağlık hizmeti verilmesi gerektiğini, bunun bir hak olduğunu, kamusal bir hizmet olduğunu biliyor ve bunun için hakkın yerine getirilmesi için ısrarla talepte bulunuyor” ifadeleri kullanıldı.
 
“Sayın bakanımız bize kulağını tıkıyor”

Görgün yaptığı açıklamada; Birinci basamak sağlık hizmetlerinin geldiği ve gideceği rota tüm sağlık çalışanlarını kaygılandırıyor. Aile hekimleri ısrarla bizi ‘bitirdiniz’ dedikçe, Sayın bakanımız bize kulağını tıkıyor, ‘butik’ diyor, 7 gün 12 saat diyor, diyor, diyor… Yüksekova da 1 nolu Aile Sağlığı Merkezinin bilgisayarını çalan ‘hırsız’ bile insafa gelerek, Aile Hekiminin bilgisayarımızı geri getirin çağrısına uyarak, halkın bilgilerinin olması gereken yere geri getirmeyi biliyorken; Sağlık bakanımızın feryadımıza karşılık vermemesi bizi üzüyor… Bu karşılıksız iş birliği nereye kadar varacak bilinmez… Ama sağlık çalışanları hakları için mücadele etmeye, bu mücadelesi sonunda kazanmaya kararlı” ifadelerine yer verdi.  

kaynak: canakkaleolay.com/22.12.2015