Sağlıkçılar Ambulans Şoförünün Katledilmesini Ülke Genelinde Protesto Etti

  06.10.2015   2353 okunma   
Beytüşşebap’ta özel harekat polisleri tarafından katledilen ambulans şoförü için birçok ilde sağlıkçılar sokağa çıktı

Yaşanan savaş ortamı içerisinde son olarak Şırnak Beytüşşebap’ta, ambulans şoförü Şehmuz Dursun’un polisler tarafından katledilmesi sağlık çalışanları tarafından protesto edildi.

Kendilerine yönelen ölüm, yaralanma ve şiddete karşı birçok merkezde iş bırakan sağlık çalışanları, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nu sağlığı ve sağlık emekçilerini korumaya dönük önlemleri almaya çağırdı.

İstanbul

İstanbul’da da SES Bakırköy Şubesi üyeleri, ambulans şoförü Şehmuz Dursun’un katledilmesine ilişkin Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.

SES Bakırköy Şube adına açıklama yapan sağlık emekçisi Nuray Güngör, “Tüm bu yaşanan şiddet ortamı ve sağlık alanının dokunulmazlığının açıkça ihlali, 26 Eylül tarihinde, Beytüşşebap’ta Kaymakamın talimatı ile yaralı almaya giden ambulans özel hareket polislerinin bulunduğu noktadan açılan ateş sonucunda sendikamız üyesi ve ambulans şoförü Şeyhmus Dursun öldürülmüştür” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, Şeyhmus Dursun’un öldürülmesinde olduğu gibi olayın sorumluluğunu üstünden atmak için hızlıca bir açıklama yaparak kamuoyunu yanılttığını da dile getiren Güngör, “Sağlık Bakanı, halkın sağlığından ve sağlık çalışanlarının canından bihaber, kendi iktidarını sağlamlaştırma derdinde” diyerek sağlık çalışanları olarak, kirli savaş politikalarına karşı ayağa kalktıklarını belirtti. Eylem, sloganlarla son buldu.

Diyarbakır

SES Diyarbakır Şubesi üyesi sağlık emekçileri Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde, 25 Eylül günü polisler tarafından katledilen ambulans şoförü Şehmuz Dursun için Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Selahattin Eyyubi Devlet Hastanesi, Diyarbakır Çocuk Hastanesi, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaparak bir saatlik oturma eylemi gerçekleştirildi.

“Barış, yaşam, özgürlük”, “Barışa bir ses ver, çift taraflı ateşkes” ve “Sağlıkçılara uzanan eller kırılsın” sloganları atıldığı eylemlere çok sayıda sağlık emekçisinin yanı sıra hasta ve hasta yakınları da destek sundu.

Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklamada konuşan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Selma Atabay, AKP’nin 7 Haziran seçimlerinin kaybetmesinin ardından iktidarını yeniden kazanmak için ülkeyi şiddet, çatışma ve savaş ortamına sürüklediğini belirtti.

Baskı, şiddet, yargısız infaz, tutuklama, basına sansür ve her türlü demokratik hakkın kısıtlandığı ve antidemokratik uygulamaların her geçen gün arttığına dikkat çeken Atabay, “Böylesi bir ortamda canımızı dişimize takarak halkın sağlığı için çabalıyoruz. Ama ne yazık ki, savaş koşullarında bile sağlık kurumlarının ve sağlık emekçilerinin dokunulmazlığı olmasına rağmen Kürdistan’ın birçok il ve ilçesinde tehdit ediliyor, darp ediliyor hatta öldürülüyoruz. Sağlık kurumları taranıyor, hastaneler özel hareketin karargahı haline getiriliyor” dedi.

Şiddet ortamı ve sağlık alanının dokunulmazlığının açıkça ihlalinin örneği olarak 25 Eylül tarihinde Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde polisler tarafından katledilen ambulans şoförü Şehmus Dursun’a dikkat çeken Atabay, bu anlamda Sağlık Bakanı’nı görevini yerine getirmeye, sağlığı ve sağlık emekçilerini korumaya ve önlem almaya çağırdı.

Yapılan bütün kirli savaş politikalarına karşın halkın yaşananların farkında olduğunu belirten Atabay, bütün bu antidemokratik uygulamalara karşı başta sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini 10 Ekim tarihinde Ankara’da yapılacak olan mitinge katılmaya çağırdı. Açıklamanın ardından bir saatlik oturma eylemi yapılarak, eylem alkışlarla son buldu.

Mersin

Sağlık çalışanlarının katledilmesi Mersin’de, SES üyesi sağlık çalışanları tarafından Mersin Devlet Hastanesi önünde protesto edildi. Üzerinde son dönemdeki çatışma ortamında yaşamını yitiren sağlık görevlilerinin fotoğraflarının bulunduğu “Sağlık emekçileri öldürülüyor. Unutmayacağız barış mücadelesini büyüteceğiz” pankartı açan sağlık emekçilerinin protestosuna Mersin Tabip Odası, İHD Mersin Şubesi yöneticileri ile kimi hasta yakınları da katılarak destek verdi.

Hastanenin Acil girişinde açıklamada bulunan SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, AKP’nin 7 Haziran seçimlerinden sonra kaybettiği iktidarını tekrar geri kazanmak için ülkeyi savaşa sürüklediğini söyledi.

Bozkurt, savaşın en yoğun yaşandığı ülkelerde sağlık çalışanlarının dokunulmazlığı olduğunu ancak Türkiye’de sağlık çalışanlarının kendi görevlerinin yaptıkları için engellenmekle kalınmadığını aynı zamanda devletin kolluk güçleri tarafından katledildiğini ifade etti. Sağlık emekçileri olarak sağlık çalışanlarına dönük tüm saldırıları lanetlediklerini söyleyen Bozkurt, tüm saldırı ve katletmelere rağmen görevlerini yapacaklarını belirtti.

Adana

Adana’da ise SES üyeleri sağlık çalışanlarının hedef alınmasını düzenlenen basın toplantısıyla kınadı. Şube binasında yapılan toplantıda konuşan SES Adana Şube Eşbaşkanı Mustafa Bucak, savaş koşullarında bile sağlık kurumlarının ve sağlık emekçilerinin dokunulmazlığı olmasına rağmen başta Nusaybin, Cizre, Silopi, Van, Bitlis, Tatvan, Lice, Varto, Silvan, Şemdinli, Sur, Yüksekova, Beytüşşebap olmak üzere birçok il ve ilçede sağlık emekçilerinin tehdit edilip, öldürüldüğünü söyledi.

Birkaç münferit vakadan ibaret olmayan bu duruma ilişkin aylardır açıklamalarda bulunduklarını belirten Bucak, Sağlık Bakanlığı’nı görevini yerine getirmeye, sağlığı ve sağlık emekçilerini korumaya, önlem almaya çağırdı.

Şırnak

Şehmuz Dursun’un öldürülmesini ve sağlık çalışanları üzerindeki şiddet, Şırnak’ın Cizre’de ise sağlık çalışanlarınca Cizre Devlet Hastanesi önünde protesto edildi. TTB, Eczacılar Odası, KESK gibi sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği eylemde, ilçede polisler tarafından öldürülen sağlık çalışanı Eyüp Ergen’in fotoğrafı taşınırken, “Sağlıkçıya uzanan eller kırılsın” ve “Sağlık haktır, engellenemez” sloganları atıldı.

Eylemde konuşan SES üyesi Gülnaz Sarıyıldız, AKP tarafından başlatılan savaş sürecinde sağlıkçıların da hedef haline geldiğine dikkat çekerek, sağlık çalışanlarının dokunmazlığının ihlal edildiğini söyledi. Valilikler tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasakları ile sağlık çalışanlarının hizmetinin de engellediğine vurgu yapan Sarıyıldız, “Cizre’de 9 gün süren sokağa çıkma yasağında sağlık emekçileri sağlık kurumlarına gidememiş, sağlık hizmetleri verilmesi engellenmiş, tedavi edilebilir durumda olan insanlar bu yüzden hayatlarını kaybetmiştir” dedi. Açıklamanın ardından eylem, alkışlarla son buldu.

Beytüşşebap

Şırnak Beytüşşebap’ta ambulans şoförünün Şehmuz Dursun’un özel timlerce katledilmesi, ilçeye gelen SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden’in de katılımıyla SES Şırnak Şubesi öncülüğünde düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi. Beytüşşebap Devlet Hastanesi önünde toplanan SES üyelerine, hastanede çalışan sağlık emekçileri ile katledilen Dursun’un akrabaları da katıldı.

Açıklamada konuşan SES Şırnak Şube Eşbaşkanı Lezgin Gözlek, sağlıkçılar olarak savaşın tırmandırıldığı bir ortamda halkın sağlığı için canlarını ortaya koyarak çalıştıklarını ifade etti. Cizre’de polislerce katledilen sağlık çalışanı Eyüp Ergen’i de hatırlatan Gözlek, “26 Eylül’de Beytüşşebap’ta kaymakamın talimatı ile yaralı almaya giden ambulans özel hareket noktasından açılan ateş sonucunda sendikamızın üyesi ve ambulans şoförü Şehmuz Dursun öldürülmüştür. Sağlık Bakanı, Dursun’un katledilmesi ile ilgili olayın sorumluluğunu üstünden atmak için hızlıca bir açıklama yapmış ve olaylar çarpıtarak kamuoyunu yanıltıyor” dedi.

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden ise, çatışmaları süreçte sağlık çalışanlarının hedef gözetilerek katledildiğini vurguladı.

Devletin sınır tanımayan şiddeti ile karşı karşıya olduklarını belirten Erden, “Bu defa Beytüşşebap’ta Şehmuz arkadaşımız Kaymakam’ın özel talebiyle yaralı almaya giderken özel hareket noktasından ambulans tarandı. Hedef göstererek öldürmek için taradılar ambulansı ve 3 saat sonra gidebildik arkadaşımızın cenazesine. Daha önce defalarca görüşmek istediğimizde kulaklarını kapatan Sağlık Bakanı bu sefer aynı gün açıklama yaptı. Hastaneler taranırken, özel hareketin üssü haline getirilirken susmuştu Sağlık Bakanı. Panikle, korkuyla sorumluluğu üzerinden atmak için hızlıca açıklama yaptı. Buradan bir kere daha söylüyoruz; yalan söylüyorsun Sağlık Bakanı. Devletin polisi, özel hareketi Eyüp Ergen’i de Şehmus Dursun’u da katletti. Bu ölümlerden birinci dereceden sorumlu sensin. Bu ölümlerin hesabını vermek zorundasın ve vereceksin” dedi.

Sağlık emekçileri yapılan açıklamanın ardından yarım saatlik oturma eylemi yaptı. Oturma eyleminin ardından Dursun’un vurulduğu polis noktasına giderek incelemelerde bulunan sağlık emekçileri, daha sonra Dursun için ilçe merkezinde kurulan taziyeye geçti.

Urfa

SES Urfa Şubesi öncülüğünde sağlık emekçileri de 26 Eylül günü Şırnak Beytüşşebap’ta polis tarafından katledilen ambulans Şoförü Şehmuz Dursun için 1 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri adına açıklama yapan SES Şube Eşbaşkanı Reşat Doğan, Beytüşşebap Kaymakamı’nın talimatı ile yaralı almaya giden ambulans şoförü SES üyesi Şeyhmus Dursun’un özel harekat noktasından açılan ateş sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Hakkari

Ambulans şoförü Şehmuz Dursun’un katledilmesi ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet Hakkari’de de kınandı. Hakkari Devlet Hastanesi önünde toplanan sağlık çalışanları açtıkları pankart ve dövizlerle saldırılara dönük tepkilerini gösterdi.

SES Hakkari Şubesi Eşbaşkanı Sibel Dinç Soydan burada yaptığı açıklamada, “Baskı, şiddet, yargısız infaz, tutuklama ve basına sansür ve her türlü faşizan uygulamaların giderek arttığı ortamda canımızı dişimize takıp halkımızın sağlığı için çabalıyoruz. Birçok il ve ilçede tehdit ediliyor hatta öldürülüyoruz. Sağlık kurumları taranıyor, hastaneler özel harekatın karargahı haline geliyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanı’nın, ‘Başkan seçseydik kaos olmayacaktı’ yönündeki açıklamalarını da hatırlatan Soydan, “Sağlık Bakanı, halkın sağlığından ve sağlık çalışanlarının canından bir haber, kendi iktidarını sağlamlaştırma, sarayın gözüne girme derdinde” dedi. Açıklama 10 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

Van

SES Van Şubesi üyesi sağlık emekçileri de sağlık çalışanlarına yönelik fiziki saldırılara dönük tepkilerini göstermek amacıyla 112 Komuta Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada bulunan SES Van Şubesi Eşbaşkan Cengiz Paycu, 10 Ekim’de de emek, barış ve demokrasi için ülkenin dört bir yanından Ankara’da buluşacaklarını dile getirerek, ”Başta sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olmak üzere yoksul emekçi halk hak ihlallerinin farkında ve bu kirli savaş politikalarına, anti demokratik uygulamalara ve faşizme karşı ayağa kalkıyor” ifadelerini kullandı.

Nusaybin

Sağlık çalışanlarına dönük saldırılar Mardin’in Nusaybin ilçesinde de SES üyeleri tarafından protesto edildi. Nusaybin Devlet Hastanesi Poliklinikler girişi önünde sağlık çalışanları adına açıklama yapan SES üyesi Yezdan Tekdal, AKP’nin 7 Haziran seçimlerde bu yana başvurduğu savaş konseptine dikkat çekerek, AKP’nin savaş politikaları çerçevesinde daha önce Cizre ve Yüksekova’da olduğu gibi Beytüşşebap’ta da üyeleri olan Şehmuz Dursun özel harekat polisleri noktasında katledildiğini dile getirdi.

Savaş koşulları sağlık emekçilerinin doğrudan canına kast etmekte hasta ve yaralı sivillerin hayatını kaybetmesine sebep olarak önemli ölçüde insan hakları ihlallerine sebep olmakta olduğunu belirten Tekdal, halkın sağlığına ve geleceğine sahip çıkacaklarını ifade etti. Açıklama beş dakikalık oturma eylemi ile son buldu.

kaynak: sendika1.org/30.09.2015