Sağlıkçılar Tüm Türkiye’de Dr. Kamil Furtun’un Öldürülmesini İş Bırakarak Kınadı: Yastayız, İsyandayız

  04.06.2015   2413 okunma   

Samsun’da Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahı Op. Dr. Kamil Furtun’un geçen cuma günü hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu ölmesi nedeniyle sağlık camiasının tepkisi devam etti.

Sağlık çalışanları olayı protesto etmek ve haklarını dile getirmek için tüm Türkiye’de 2 günlük iş bırakma eylemi başlattı. Bugün 09.00 ile 09.15 arası acil servisler hariç polikliniklerde hasta muayenesi yapılmadı.

Sağlık çalışanlarına şiddeti lanetlemek için hastanelerde yapılan eylem veya basın açıklamalarında, hiç bir alt yapı oluşturulmadan vatandaşların sağlık teşkilatından beklentileri yükseltilerek sağlık çalışanını hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getirilmesinin sağlıkçılara yönelik şiddet sorununun en önemli unsuru olduğu vurgulandı.

Sağlıkçıların eylemlerinde hükümetin, kamu yöneticilerinin, sivil toplum örgütlerinin, medyanın ve vatandaşların sağlık çalışanları yönelik şiddete karşı duyarlı olması ve tepki vermesi istendi.

Kendilerini koruyucu daha etkin yasa çıkarılmasını ve tedbir alınmasını isteyen sağlıkçılar, her an şiddete maruz kalacakmış gibi görev yaparken tedirginlik yaşamak istemediklerini vurguladılar. Sağlıkçılar, “Bizler, hiç kimsenin kendi egolarını tatmin edeceği sinirlendim, şu oldum, bu oldum’ şeklinde hiç bir şekilde bir nedeni kabul etmiyoruz. Bizler, gecesi gündüzü olmayan, hafta sonu olmayan, herhangi bir tatili olmayan sağlık çalışanlarıyız” dediler.

SAMSUN: CANAVARLARA EN BÜYÜK DERSİ ANCAK VE ANCAK HEP BİRLİKTE VEREBİLİRİZ.

Samsun’da Dr. Furtun’un görev yaptığı hastanede odası çiçeklerle donatılırken, meslektaşları temsili kanlı doktor önlüğü giyip olayı protesto etti. Op. Dr. Furtun’un görev yaptığı hastanede tören düzenlendi.

Dr. Furtun’un hastanedeki odası ve odasının bulunduğu koridora çiçekler bırakıldı. Meslektaşları temsili kanlı doktor önlüğü giyip olayı protesto etti. Ardından kanlı doktor önlükleri ve Furtun’un fotoğrafının üzerinde bulunduğu tişörtleri giyen sağlıkçılar hastane bahçesinde toplandı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasının sonrasında konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Yusuf Köksal şunları söyledi:

“Mesleğimizi icra ederken kin, nefret ve şiddetin diliyle karşımıza çıkanlara en büyük dersi ancak ve ancak hep birlikte verebiliriz. Unutmayalım ki, insan hayatı hiçe sayacak kadar vahşileşen bu çirkin durumun, sadece yasal düzenlemelerle sıfır noktasına getirilmesi beklenemez. Şiddeti ve vahşeti reva gören canavarlar kadar, yaşanan şiddet olayları üzerinden hesap yapıp, insani duyguları istismar edenlere karşı da tüm halkımızı ve sağlık çalışanlarımızı dikkatli olmaya çağırıyoruz.”

DENİZLİ: ŞİDDETİ TOPLUM OLARAK HİÇBİR YERDE MAZUR GÖREMEYİZ


Dr. Kamil Furtun’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesi Denizli’de Sağlık Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği ve çeşitli sendikalar tarafından protesto edildi.

İlk olarak saat 09.00’da; Denizli Devlet Hastanesi önünde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekteri Dr. Berna Öztürk, doktorlarla birlikte basın açıklaması yaptı. Açıklama sırasında acil servisler hariç polikliniklerde 15 dakika boyunca hasta muayenesi yapılmadı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Veli Kılıçarslan da sağlık çalışanlarıyla birlikte iş bırakma eylemi yapıp, saldırıyı kınadı. İl Sağlık Müdürlüğü önünde Furtun için gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşunun ardından Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, konuşma yaptı. Arpacı, sağlık hizmeti sunan, insan sağlığının korunması, hayatının devamı için zaman ve mesai mefhumu gözetmeksizin 7 gün 24 saat özveriyle görevini yerine getiren sağlık çalışanlarına karşı uygulanan kötü muameleleri kınadıklarını söyledi.

SIVAS'TA SAGLIK CALISANLARI SAMSUN'DA DOKTORUN OLDURULMESINI PROTESTO ETTI

 

Arpacı, şöyle konuştu:

“Şiddeti toplum olarak hiçbir yerde mazur göremeyiz. Sağlık çalışanına karşı şiddeti ise asla kabullenmiyoruz. Sağlık sektörü, güzeli, iyiyi, merhameti, saygıyı, sevgiyi içinde barındıran ve insanın sağlıklı yaşayabilmesine yönelik faaliyetleri gerçekleştiren büyük bir hizmet sektörüdür.

HEP BİRLİKTE HAREKET ETMEK ZORUNDAYIZ

Şiddet olayları sebebiyle sağlık sektöründe sevgi ve saygı ortamının hakimiyetini kaybetmemesi için sağlığın diğer paydaşları olan vatandaş, sivil toplum kuruluşları ve medya ile birlikte hareket etmek durumundayız. Şiddet eylemlerinin son bulması ve şiddet dilinin topluma hakim olmaması hep birlikte verecek olduğumuz mücadele ile sağlanacaktır” dedi.

Saldırıya bir tepki de Sağlık-Sen Sendikası’ndan geldi. Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği önünde toplanan sendika üyeleri, Dr. Kamil Furtun’un öldürülmesini protesto etti.

Izmir'de saglik calisanlari, Samsun'da Opr. Dr. Kamil Furtun'un oldurulmesini protesto etmek icin oturma eylemi ve yuruyus yapti

EDİRNE: İKTİDAR ÇAĞRILARA KULAK VERMEDİ

Edirne Devlet Hastanesi acil servisinin önünde toplanan sağlık çalışanları Dr. Kamil Furtun’un silahla vurularak öldürülmesini protesto etti. İş bırakıp eylem yapan sağlık çalışanları ellerinde Kamil Furtun’un fotoğraflarıyla gözyaşı dökerken, hükümetin sağlık politikalarını eleştirdi.

Edirne Devlet Hastanesi önünden pankart ve sloganlar eşliğinde yürüyen sağlık çalışanları trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi’ne kadar geldi. Burada merkez postanesi önünde toplanan sağlık çalışanları adına konuşan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, defalarca yaptıkları eylemlerde sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını istediklerini ancak iktidarın bu çağrılara kulak vermediğini söyledi. Meslektaşlarının öldürülmesi nedeniyle çok üzgün olduklarını kaydeden Tanrıkulu şöyle dedi:

“Gerçekten çok üzüntülüyüz. Hepimiz defalarca sağlıkta şiddet yasasının çıkarılmasını istedik. Bunun için eylemler yaptık, uğraştık. Her yere başvurduk ama dinlemediler. Çünkü kulakları ve kalpleri sağır.

POPÜLİZMLE SAĞLIK SİSTEMİNİN YÜRÜMEZ

Çünkü işlerine gelmedi, sadece popülizmle sağlık sisteminin yürüyeceğini zannettiler ama artık yeter. Biz nasıl hastalarımıza güvenlik içinde hizmet vereceğiz? Daha kaç kişinin öldürülmesi gerekiyor? Kaç sağlık üreten arkadaşımızın öldürülmesi, dövülmesi, yaralanması gerekiyor? İnanının sözlü şiddetten bahsetmiyoruz bile. Daha kaç kişimizin öldürülmesi gerekiyor? İçişleri Bakanı hiç ‘trafik polisi rüşvet alıyor’ diyor mu? Ama bizim sağlık bakanlarımız defalarca ve her zaman hekimleri hedef gösteriyor. Her gün işe giderken, bir hasta yakını bize saldıracak mı korkusu yaşıyoruz. ‘O ilacı yazmadığımız için bize küfür edecek mi ?’ diye düşünür olduk.”

BOLU: SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MOTİVASYONU TÜKENME NOKTASINDA

Bolu İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesinde toplanan hastane çalışanları, Samsun’da Dr. Kamil Furtun’un öldürülmesini protesto ettiler. Yakalarına ‘Biz bir aileyiz. Şiddeti kınıyoruz’ yazılı kartlar takan sağlık çalışanları saygı duruşunda bulundu. İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Kamil Gürel yaşanan olayların sağlık çalışanlarının motivasyonunu tükenme noktasına getirdiğini belirterek şöyle konuştu:

“Şifa sunan ellerin sahipleri her gün başını yastığa koyarken sağlığınız için aldığı kararları şöyle bir gözden geçirip, vicdanını rahatlatmadan gözlerini kapayamıyor, bundan emin olunuz. Ne var ki, üst üste yaşanan olaylar sizlerin evlatları olan sağlık çalışanlarımızın moral ve motivasyonunu neredeyse tükenme noktasına getirmiş durumdadır.

Trabzon'da gorev yapan saglik mensuplar, Samsun'da gorev yapan Op. Dr. Kamil Furtun'un silahli saldiri sonucu oldurulmesini protesto etti.

KİN, NEFRET VE ŞİDDETİN DİLİYLE KARŞIMIZA ÇIKANLAR

Biz sizlerin sayesinde varız, sizlerin duaları ve desteğiyle ayaktayız. Mesleğimizi icra ederken kin, nefret ve şiddetin diliyle karşımıza çıkanlara en büyük dersi ancak ve ancak hep birlikte verebiliriz. Unutmayalım ki, insan hayatını hiçe sayacak kadar vahşileşen bu çirkin durumun sadece yasal düzenlemelerle sıfır noktasına getirilmesi beklenemez. Bu nedenledir ki, şifa veren eller sizlerden kendilerini anlayan yürekler istiyor” dedi.

İSTANBUL OKMEYDANI: İNSAN HAYATINI HİÇE SAYACAK KADAR VAHŞİLEŞEN BU ÇİRKİN DURUM

İstanbul Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi çalışanları, silahlı saldırıda öldürülen Op. Dr. Kamil Furtun için 15 dakikalık iş bırakma eylemi yaptı.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde acil servis dışındaki çalışanlar saat 09.00’da hastane bahçesinde toplandı. Sağlık çalışanlarına hastalar ve hasta yakınları da destek verdi. Silahlı saldırıyı protesto eden topluluk saygı duruşu yaptı.

Samsun Gogus Hastaliklari ve Gogus Cerrahisi Hastanesi'nde gorevli Gogus Cerrahisi Uzmani Operator Doktor Kamil Furtun'un silahli bir saldiri sonucu oldurulmesi uzerine Turkiye genelinde doktorlar bu gun is birakti.
Sağlık çalışanları adına basın açıklaması yapan hastane yöneticisi Prof. Dr. Hakan Güven, şunları söyledi:

“Biz sizlerin sayesinde varız, sizlerin duaları ve desteğiyle ayaktayız. Mesleğimizi icra ederken kin, nefret ve şiddetin diliyle karşımıza çıkanlara en büyük dersi ancak ve ancak hep birlikte verebiliriz. Unutmayalım ki, insan hayatını hiçe sayacak kadar vahşileşen bu çirkin durumun sadece yasal düzenlemelerle sıfır noktasına getirilmesi beklenemez. Bu nedenledir ki; şifa veren eller sizlerden kendilerini anlayan yürekler istiyor.”

Samsun Gogus Hastaliklari ve Gogus Cerrahisi Hastanesi'nde gorevli Gogus Cerrahisi Uzmani Operator Doktor Kamil Furtun'un silahli bir saldiri sonucu oldurulmesi uzerine Turkiye genelinde doktorlar bu gun is birakti.

Sağlık çalışanları yapılan basın açıklamasının ardından görevlerinin başına döndü.

İSTANBUL HAYDARPAŞA: ÇALIŞANLARIMIZI DİKKATLİ OLMAYA ÇAGIRIYORUZ


Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık çalışanları saat 09.00’da iş bıraktı.

Hastanenin Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Yekeler, şöyle konuştu:

“Ülkemizin güçlü yarınlara daha sağlıklı bir toplum temelinde ulaşabilmesi adına, hekiminden ebe ve hemşiresine, eczacısından teknisyenine ve memuruna yaklaşık 700 bin kişilik çalışanıyla sizlerin sağılığı için emek veren büyük bir ailenin mensuplarıyız. Son günlerde manidar bir şekilde gündem oluşturan ve maalesef değerli meslektaşımız Op. Dr. Kamil Furtun’un görevi başında vahşice katledilmesiyle farklı bir boyut kazanan saldırılardan ‘Sağlık ve şiddet’ kelimelerinin sıkça yan yana anılıyor olmasından evlatlarınız olarak derin bir endişe ve üzüntü duymaktayız.

BÜYÜK DERSİ ANCAK VE ANCAK HEP BİRLİKTE VEREBİLİRİZ

Biz sizlerin sayesinde varız, sizlerin duaları ve desteği ile ayaktayız. Mesleğimizi icra ederken kin, nefret ve şiddetin diliyle karşımıza çıkanlara en büyük dersi ancak ve ancak hep birlikte verebiliriz. Unutmayalım ki, insan hayatını hiçe sayacak kadar vahşileşen bu çirkin durumun sadece yasal düzenlemelerle sıfır noktasına getirilmesi beklenemez. Bu nedenledir ki şifa veren eller sizlerden kendilerini anlayan yürekler istiyor. Şiddeti ve vahşeti reva gören canavarlar kadar, yaşanan şiddet olayları üzerinden hesap yapıp, insani duyguları istismar edenlere karşı da tüm halkımızı ve sağlık çalışanlarımızı dikkatli olmaya çağırıyoruz.”

Zonguldak ve Karabük’te sağlık çalışanları, Samsun’da Op.Dr. Kamil Furtun’un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini 15 dakika iş bırakarak protesto etti.

Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi önünde gerçekleşen eyleme, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mustafa Gün, İl Sağlık Müdürü Bilal Cin ve kent merkezindeki hastanelerde görevli sağlık çalışanları katıldı.

Yakalarına, ‘Biz bir aileyiz, şiddeti birlikte yeneceğiz’ yazılı kartları takan sağlık çalışanları, sabah 15 dakika iş bıraktı. İl Sağlık Müdürü Bilal Cin, sağlık çalışanlarına yönelik kötü söz, uygunsuz muamele ve şiddet uygulanmasını tüm toplum olarak elbirliği ile ortadan kaldırmaları gerektiğini söyledi.

Sağlık çalışanları, daha sonra Op.Dr. Kamil Furtun için 1 dakika saygı duruşundan bulunarak işlerine döndü.

‘SESSİZ KALMA EVLADINA SAHİP ÇIK’


Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları ise ‘Sessiz kalma evladına sahip çık’, ‘Emeğe saygı şiddete hayır’ sloganları attı. Saygı duruşundan sonra basın açıklamasını okuyan İl Sağlık Müdürü Dr.Ahmet sarı, üst üste yaşanan olaylar sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu neredeyse tükenme noktasına getirdiğini söyledi.

Türk Sağlık-Sen Şube Sekreteri Ali Ünal ise devletin çalışanını korumaktan aciz bir hale geldiğini söyledi. Konuşmaların ardından sağlık çalışanları Op. Dr. Kamil Furtun için dua etti. Sağlık çalışanları daha sonra görevlerine döndü.

KONYA: GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI YARATILMALIDIR

Konya’daki Meram Tıp Fakültesi’nde çalışan doktor ve sağlık çalışanları, Opr. Dr. Kamil Furtun için, kısa süreliğine iş bırakıp, yapılan saldırıyı protesto etti.

Meram Tıp Fakültesi’nde görevli doktorlar, bugün sabah saatlerinde hastane bahçesinde toplanıp,  kısa süreliğine iş bıraktı.

Sağlık çalışanları adına bir açıklama yapan Dr. Alpay Tuncar, “Öfkeyle doluyuz, çünkü biliyoruz ki, her geçen gün artan ve canımızdan can alan sağlıkta şiddet olaylarını önlemek için pek çok şey yapılabilir, yapılabilirdi. Gerekli önlemler alınsaydı hayatını kaybeden arkadaşlarımız bugün bembeyaz önlükleriyle hastane koridorlarında halkımız için koşturmaya devam edecekti. Güvenli çalışma ortamı yaratılmalıdır. Silahların, tehditlerin, gölgesinde sağlık hizmeti verilemez” dedi.

Açıklamanın ardından hastane bahçesinde toplanan doktorlar görevlerinin başına döndü.

Türkiye genelinde iş bırakma eylemleri ve basın açıklamalarıyla protesto edilen sağlıkta şiddet olayına Çorum’daki sağlık çalışanları da destek verdi. Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan doktor ve sağlık çalışanları hastane binası önünde toplandı.

Basın açıklamasına Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobacı, Sağlık İl Müdürü İsmail Yücel, Halk Sağlığı İl Müdürü Ahmet Barış, Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Sinan Zehir, hastane yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı. Sağlık çalışanları adına basın açıklamasını Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Ömer Sobacı yaptı.

Şiddet olaylarının sağlık çalışanlarını endişeye sevk ettiğini dile getiren Sobacı, şiddetle olaylarına karşı için toplumun desteğini isteyerek şöyle dedi:

“Şifa sunan ellerin sahipleri her gün yastığa başını koyarken aldığı kararları gözden gerip vicdanını rahatlatmadan gözerini kapatmıyor. Ancak üst üste yaşanan olaylar sağlık çalışanlarını moral ve motivasyonunu tükenme nokrasına getirmiştir. Kin ve nefretle karşımıza çıkana en büyük dersi hepi birlikte verebiliriz. İnsan hayatını hiçe sayacak kadar vahşileşen bu çirkin durumun sadece yasal düzenlemelerle sıfır noktasına getirilmesi beklenemez.

Şiddeti ve vahşeti reva gören canavarlar kadar yaşanan şiddet olayları üzerinden hesap yapıp insani duyguları istismar edenlere karşıda tüm halkımızı ve sağlık çalışanlarını dikkatli olmaya çağırıyoruz.”

ÇANKIRI: HİÇ BİR ALT YAPI OLUŞTURULMADAN SAĞILIKÇILARIN HASTA VE HASTA YAKINLARIYLA KARŞI KARŞIYA GETİRİLMESİ BU SORUNUN EN ÖNEMLİ UNSURUDUR


Samsun'da silahli bir saldiri sonucu hayatini kaybeden Gogus Cerrahisi Uzmani Operator Doktor Kamil Furtun icin ulke genelinde oldugu gibi Cukurova Universitesi Tip Fakultesi Balcali Hastanesi'nde de doktorlar saglikta siddetin son bulmasi icin acil hizmeti disinda hasta bakmadi.
Samsun’da silahli bir saldiri sonucu hayatini kaybeden Gogus Cerrahisi Uzmani Operator Doktor Kamil Furtun icin ulke genelinde oldugu gibi Cukurova Universitesi Tip Fakultesi Balcali Hastanesi’nde de doktorlar saglikta siddetin son bulmasi icin acil hizmeti disinda hasta bakmadi.
Ufuk Sağlık ve Sosyal Hizmetler Görevlileri Sendikası, Opr. Dr. Kamil Furtun için Çankırı Devlet Hastanesi bahçesinde basın açıklamasında bulundu.

Ufuk Sağlık-Sen Çankırı temsilciliği yaptığı basın açıklamasında, çalışanlara yönelik şiddetin en fazla görüldüğü kurumların başında hastanelerin geldiğini, şiddetin önlenmesi konusunda düzenlemelerin ele alınmadığını ve şiddet uygulayanlara yönelik yasal müeyyidelerin gözden geçirilmediğini belirtti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bu konudaki ciddi ısrarlarımıza rağmen Türkiye’de maalesef normalleşmeye doğru giden şiddet olayları gün geçtikçe artmaktadır. Şehit Dr. Ersin Aslan’dan sonra Dr. Kamil Furtun’un da şehit edilmesi sağlık çalışanlarını büyük üzüntüye boğmuş ve tedirginliklere sürüklemiştir.

Hastaneye şehit edilen doktorların sadece isimlerini vermek ne şiddeti bitirmektedir ne de çözüm olmaktadır. Hiç bir alt yapı oluşturulmadan vatandaşların sağlık teşkilatından beklentileri yükseltilerek sağlık çalışanını hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya getirilmesi bu sorunun en önemli unsurudur. Halkımıza fedakarca hizmet sunmak için gecesini gündüzüne katan sağlık personelini daha fazla bu durumla karşı karşıya getirmeyin. Biz şiddete uğramadan ve ölmeden vatandaşımıza imkanlar dahilinde sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.”

OLDURULEN OP.DR KAMIL FURTUN'UN GOREV YAPTIGI HASTANEDEDUZENLENEN TORENDE MESLEKTASLARI GOZYASLARINA BOGULDU. FOTO:YAPRAK KOCER-SAMSUN-DHA

GÜNÜ KURTARAN TEDBİRLERE TAHAMMÜLÜMÜZ KALMADI

“Güvenlik zafiyetinin bir canın daha yitip gitmesine neden olduğu ülkemizde ne yazık ki seçim bildirgelerinde şiddet konusuna yer verilmemiştir.” diyerek açıklamasına devam eden Ufuk Sağlık-sen, “Sağlık camiası olarak şiddet şehitleri son bulsun istiyoruz. Günü kurtaran tedbirlere tahammülümüz kalmadı artık. Siyasetçiler, partiler, hükümet, bakanlık, sendikalar, meslek örgütleri, basın ve vatandaşlarımız burada hepimize büyük görevler düşüyor. Günü kurtaran taziyeler den ziyade bu sorunu ortadan kaldıracak çözümlerde de buluşmamız gerekiyor. Bu olayı sıcaklığı geçtikten sonra herkes kendi atmosferine dönmemeli, çözümlerin takipçisi olmalıyız, Ufuk Sağlık Sen olarak her zaman çözümün takipçisi olacağız ve insan hayatını ilgilendiren bu meselede ve diğer sorunların çözümünde de her zaman işbirliğinin ve çözümün tarafı olacağız. Ufuk Sağlık-Sen olarak yaşamını yitiren doktor arkadaşımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

UŞAK: BU SALDIRI, GÜVENLİK ZAFİYETİNİN NE DURUMDA OLDUĞUNU GÖZLER ÖNÜNE SERMİŞTİR

Ufuk Sağlık Sendikası (Ufuk Sağlık-Sen) Uşak İl Temsilciliği, Uzm. Dr. Kamil Furtun’un hastanede uğradığı saldırıda vurularak öldürülmesini kınadı. Ufuk Sağlık-Sen İl Temsilcisi Mithat İşçi, yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti:

“Çalışana yönelik şiddetin önlenmesi konusunda düzenlemelerin ele alınmadığı ve şiddet uygulayanlara yönelik yasal müeyyidelerin yeniden gözden geçirilmediği ülkemizde güvenlik zafiyeti, bir canın daha yitip gitmesine neden olmuştur. Sağlık camiası olarak, şiddet şehitleri son bulsun istiyoruz. Acımız çok büyük. Bu saldırı, güvenlik zafiyetinin ne durumda olduğunu gözler önüne sermiştir. Bilinmelidir ki günü kurtaran tedbirlere tahammülümüz kalmadı. Uşak Ufuk Sağlık-Sen olarak yaşamını yitiren doktorumuza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diliyoruz.”

HAKKARİ: BİZLER, HİÇ KİMSENİN KENDİ EGOLARINI TATMİN EDECEĞİ SİNİRLENDİM, ŞU OLDUM, BU OLDUM’ ŞEKLİNDE HİÇ BİR ŞEKİLDE BİR NEDENİ KABUL ETMİYORUZ

Hakkari’de aralarında Hakkari Sağlık Müdürü Dr. Harun Aşan, Hakkari Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr Ayhan Aşan’ın da bulunduğu 200’e yakın doktor ve sağlık personeli, Samsun’daki silahlı saldırıyı kınadı.

Hakkari Devlet Hastanesi bahçesinde bir araya gelen sağlık çalışanları adına basın açıklamasını Sağlık Müdürü Harun Aşan yaptı.

Aşan, şöyle konuştu:

“Çok kıymetli meslektaşımıza, abimize görevi başında yapılan bu saldırıyı en şiddetli bir şekilde kınadığımızı buradan belirtiyoruz. Bizler bu halka sağlık hizmeti vermeye çalışan, halkın acılarını dindirmeye çalışan sağlık çalışanlarıyız. Bizler, hiç kimsenin kendi egolarını tatmin edeceği sinirlendim, şu oldum, bu oldum’ şeklinde hiç bir şekilde bir nedeni kabul etmiyoruz. Bizler, gecesi gündüzü olmayan, hafta sonu olmayan, herhangi bir tatili olmayan sağlık çalışanlarıyız. Çağrıldığında hemen geliriz.

‘ŞİFA VEREN ELE ŞİDDETİ KINIYORUZ’

Saglik calisanlari eylem yaptiGece vakti olduğunda hastaneye götürülmek istemeyen bir babanın başka bir oğlu için gece uykusundan gelen bir doktoru, bir hemşireyi, bir sağlık çalışanını darp etmesi hele hele maalesef bu menfur olayda olduğu gibi silahla öldürülmesi hiç bir şekilde kabul edilemez.”

Yapılan basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları ellerindeki,’Şifa veren ele şiddeti kınıyoruz’ pankartı taşıyıp Ağız ve Diş Sağlığı Merkezine kadar yürüdü. Zaman zaman ‘Doktorlara uzanan eller kırılsın’ sloganları atan sağlık çalışanlarının eylemi hastane binası önünde son buldu.

KAHRAMANMARAŞ: BAZEN KATİLLERİN VEYA İNSANLIK DIŞI YANLIŞLAR YAPANLARIN MUHATABI OLUYORUZ

Kahramanmaraş Afşin Devlet Hastanesi, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Opr. Dr. Kamil Furtun’a düzenlenen saldırıyı kınadı. Devlet Hastanesi Başhekimi Dr İsmail Çelik, “Fedakarlıkla, özveriyle hizmet veren çalışanlara insanlık dışı muamele yapmaya hiç kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Afşin Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapan Dr. Çelik’e hastane çalışanları ve hasta yakınları destek verdi. Çelik şöyle konuştu.

“Ne yazık ki zaman zaman sağlık çalışanlarımıza yüksek sesle konuşan, hakaret eden, el kaldıran, hatta silah çeken bazı densizlerin, katillerin veya insanlık dışı yanlışlar yapanların muhatabı oluyoruz. Bu bizi üzüyor. Bu bizim yüreğimizi kanatıyor. Bu yürekler sizin için atıyor.

Bu fedakarlıklar, 78 milyon ülke insanımızın sağlıklı yarınlara, güvenle bakacakları bir ortamın oluşması için yapılıyor. Bu fiziki mekanları bu millet hak ettiği için yapıyoruz. İleri tıbbi teknolojileri bu milletimizin hakkı olduğuna inandığımız için yapıyoruz.

Dünyayı örnek gösteren değil, 78 milyon ülke insanımıza dünyanın örnek aldığı bir sağlık hizmeti sunumunu yapmaya çalışırken bu tür mağduriyetlere ve haksızlıklara maruz kalmak bizi üzüyor. Asla ve asla hak etmiyoruz.”

Doktor Çelik, hastalara sitem ederek, “Bizler can veren değil cana şifa arayanlarız. Kendi bilgi ve tecrübelerimizle insanların refah ve sıhhat için çaba harcayan sağlık neferleriyiz. Elimizde silahımız yüreğimizde kinimiz yok Bizler şifa sunmak için uğraşırken karşılığında şiddet olmamalı. Bir hiç uğruna sağlık çalışanı şehit edilemez. Onu hiçbir vicdan hiçbir akıl kabul etmez. Bizler korkmuyoruz. Çünkü yaptığımız işler onurlu ve kutsal bir vazifedir. Her şeye rağmen derdimizi, üzüntümüzü, hastalığımızı, sıkıntılarımızı bir kenara atıp  hastalarımızın karşısına çıkıyorsak bu korkumuzdan değil bilakis vicdan azabımızdandır, saygımızdandır. Şifa veren ele şiddet değil vefa bekliyoruz” açıklamasını yaptı.  Yaklaşık yarım saat süren basın açıklaması sonrası hastane çalışanları hastalara bakmak için polikliniklere geçti.

ŞANLIURFA: ‘SAĞLIK VE ŞİDDET’ KELİMELERİNİN SIKÇA YAN YANA ANILIYOR OLMASINDAN DERİN BİR ENDİŞE VE ÜZÜNTÜ DUYMAKTAYIZ

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi çalışanları, Op. Dr. Kamil Furtun’un Samsun’da görevi başında uğradığı silahlı saldırı da öldürülmesini basın açıklaması yaparak protesto etti. Siverek Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi bahçesinde sabah saatlerinde bir araya gelen sağlık çalışanları, Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde çalışan Op. Dr. Kamil Furtun’un silahlı saldırı sonucunda öldürülmesini basın açıklaması yaparak protesto kınadı.

Tum saglik calisanlari birlik olup saldiriyi kinadiSiverek Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Beşir Gürbüz yaptığı açıklamada şöyle dedi:

“Ülkemizin güçlü yarınlara daha sağlıklı bir toplum temelinde ulaşabilmesi adına, hekiminden ebe ve hemşiresine, eczacısından teknisyenine ve memuruna yaklaşık 700 bin kişilik çalışanıyla sizlerin sağlığı için emek veren büyük bir ailenin mensuplarıyız. Sunduğumuz hizmetin hakkaniyeti, niteliği ve her şeyden önce sürdürülebilirliği için bu açıklamayı temsil ettiğimiz sağlık camiası adına medyamız aracılığıyla sizlerin takdirine sunuyoruz. Son günlerde manidar bir şekilde gündem oluşturan ve maalesef değerli meslektaşımız Op. Dr. Kamil Furtun’un görevi basında vahşice katledilmesiyle farklı bir boyut kazanan saldırılardan, ‘Sağlık ve Şiddet’ kelimelerinin sıkça yan yana anılıyor olmasından evlatlarınız olarak derin bir endişe ve üzüntü duymaktayız.”

Dt. Beşir Gürbüz, şiddeti ve vahşeti reva gören canavarlar kadar, yaşanan şiddet olayları üzerinden hesap yapıp, insani duyguları istismar edenlere karşı da tüm halkı ve sağlık çalışanlarını dikkatli olmaya çağırdı. Basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları alkış tutarak yaşanan üzücü olayı protesto etti.

GAZİANTEP:  HASTANEYE ŞEHİT EDİLEN DOKTORLARIN İSMİNİ VERMEK NE ŞİDDETİ BİTİRMEKTEDİR NE DE ÇÖZÜM OLMAKTADIR


Trabzon'daki saglikcilardan siddete tepkiSamsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Op.Dr. Kamil Furtun’un uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülmesine tepkiler dinmiyor. Yaşanan olay, 2012 yılında Gaziantep’te görevi başında öldürülen bir başka doktor olan Ersin Arslan’ın ismini taşıyan hastanede de protesto edildi.

Ufuk Sağlık Sen Gaziantep Şubesi üyeleri, hastaneye şehit edilen doktorların isimlerinin verilmesiyle şiddetin bitmediğini, günü kurtaran taziyelerden ziyade kalıcı çözümlerin gerektiğine dikkat çekti.

Dr. Ersin Arslan Hastanesi Acil Servisi önünde toplanan Ufuk Sağlık Sen üyesi sağlık personelleri, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve şehit edilen doktorlar için Fatiha okudu. Burada konuşan Ufuk Sağlık Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Şahin, sağlık çalışanları olarak büyük üzüntü içinde olduklarını söyledi. Şahin, “Hastaneye şehit edilen doktorların ismini vermek ne şiddeti bitirmektedir ne de çözüm olmaktadır. Bundan sonra hangi hastaneye kimin ismini vereceğiz? Günü kurtaran taziyelerden ziyade bu sorunu ortadan kaldıracak çözümlerde de buluşmamız gerekiyor” dedi.

Günü kurtaran tedbirler istemediklerini dile getiren Şahin, çalışana yönelik şiddetin önlenmesi konusunda düzenlemelerin tekrar alınması gerektiğine dikkat çekti.  Öte yandan, vatandaşlar da Dr. Furtun’un öldürülmesine büyük tepki gösterdi.

ADANA: HER AN ŞİDDETE MARUZ KALACAKMIŞ GİBİ GÖREV YAPARKEN TEDİRGİNLİK YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

Samsun’da silahlı bir saldırı sonucu hayatını kaybeden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Kamil Furtun için ülke genelinde olduğu gibi Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesin’de de doktorlar sağlıkta şiddetin son bulması için –acil hizmeti dışında– hasta bakmadı. Sabah saatlerinde poliklinik merdivenlerinde önce sessizce oturan sağlık çalışanları ardından öldürülen Kamil Furtun için saygı duruşunda bulundu.

Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi ve Adana Tabip Odası Başkanı Neslihan Önenli Mungan, sağlık çalışanlarının şiddete karşı korumasız olduğunu söyledi.

Furtun’a düzenlenen silahlı saldırının sağlık çalışanlarına uygulanan şiddette gelinen son nokta olduğunu belirten Mungan, ilgililerin gerekli önlemleri almasını istedi. Mungan, “Her an şiddete maruz kalacakmış gibi görev yaparken tedirginlik yaşamak istemiyoruz” dedi.  Eyleme hasta yakınları da destek verdi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Samsun’da Dr. Kamil Furtun’un görevi başında öldürülmesini kınadı.

Doğu Akdeniz Bölgesi’ndeki Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’de görevli Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ve Türk Kızılayı Adana Şubesi personeli 3 gün süren, ‘UMKE Tatbikatı’ gerçekleştirdi. Tatbikata katılanlar için Adana İl Sağlık Müdürlüğü İkmal ve Teknik Destek Birimi’nde düzenlenen sertifika töreninde konuşan Prof. Dr. Necdet Ünüvar, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete tepki gösterdi.

Öldürülen Dr. Kamil Furtun’un ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileyen Necdet Ünüvar, şöyle konuştu:

“Sağlık çalışanları mesai kavramı tanımaksızın gece gündüz fedakarca hizmet eden kişiler. Onlara yapılan saldırıyı, toplum adına ve sağlık çalışanı olarak da şiddetle kınıyorum. Bunu asla içime sindiremiyorum. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet diğer sektörlere göre 16 kat daha fazla. Saldıranlar sadece saldırdığı kişiyi yaralamış, onu sağlık hizmetinden alıkoymuş olmuyor. Onu verme potansiyeli olan sağlık hizmetini engellemiş oluyor. Dolayısıyla hem dünyada hem ahrette çok ciddi bir vebal altına girmiş oluyor.

ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ SARF EDECEĞİZ

Biz hükümet ve devlet olarak sağlık çalışanlarına şiddeti azaltmak önlemek adına pek çok tedbiri hayata geçirdik. Örneğin sağlık çalışanına bir fiziki veya sözlü şiddet olduğu zaman bunu yapan kişi tutuklu yargılanıyor. Bu konuda hakim ve savcılarımız umarım birazcık daha duyarlı şekilde davranır. Çoğu öyle davranıyor ama bazen kanunun gereği olan hususların tam yerine getirilemediğini zaman zaman görüyoruz. Dolayısıyla bundan sonraki aşamalarda biz sağlık çalışanlarına şiddeti önlemek adına yapılması gerekiyorsa onları yeniden masaya yatırıp tekrardan değerlendireceğiz ve bu nevi bizi derinden sarsan hadiselerin yaşanmaması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz.” Hastane çalışanları doktora kurşunu protesto etti.

kaynak: taraf.com.tr/01.06.2015