İşsiz Yaşam: İşsizliğin ve İş Güvencesizliğinin Birey ve Aile Üzerindeki Etkileri

  16.02.2014   3899 okunma   

KOÇ Üniversitesi Yayınlarından olan "İşsiz Yaşam: İşsizliğin ve İş Güvencesizliğinin Birey ve Aile Üzerindeki Etkileri" nde Türkiye’de işsizliğin ve iş güvencesizliğinin birey ve ailesi üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkileriyle bunların çalışma hayatına yansımaları geniş bir örneklem üzerinde derinlemesine incelenmiştir.

 

 

Yazar(lar):  Nebi Sümer, Mehmet Harma, Nevin Solak
Dil:  Türkçe
Kategori:  Psikoloji, Sosyoloji, Ekonomi
Sayfa sayısı: 213  
Ölçü: 15 x 21 cm.  
Baskı: 1. baskı, Şubat 2013.
ISBN: 978-605-5250-08-9

Yaygın işsizlik ve iş güvencesizliği bireyi, aileyi ve bütün toplumu derinden etkileyen kronik sosyal sorunlarımızdır. Son yıllarda yapılan kamuoyu araştırmaları sözbirliği etmişçesine, işsizliğin Türkiye’nin en öncelikli sorunu olduğunu göstermektedir. Siyasi görüşten bağımsız olarak bütün toplum öncelikle işsizlik sorununa bir çare bulunmasını beklemektedir. İşsizlik ve iş kaybetme korkusu (iş güvencesizliği) genellikle ekonomik bir sorun olarak görülmüş, yol açtığı bireysel dram ve yıktığı hayatlar gazetelerde haber olmanın ötesine pek geçememiştir. Öncelik taşıyan bu sorunumuz Türkiye’de bütün boyutlarıyla bilimsel olarak incelenmemiştir.

İşsiz kalmak ya da her gün işten çıkarılma korkusu yaşamak kişinin ve yakın çevresinin sağlığını tehdit etmektedir. Uzun süren işsizlik ekonomik adaletsizlik ve sosyal dışlanmışlığın yanı sıra, yüksek stres, depresyon, kaygı, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok psikolojik ve fiziksel sağlık sorunlarına yol açmaktadır.

Elinizdeki kitapta, Türkiye’de işsizliğin ve iş güvencesizliğinin birey ve ailesi üzerindeki psikolojik ve fiziksel etkileriyle bunların çalışma hayatına yansımaları geniş bir örneklem üzerinde derinlemesine incelenmiştir. Kitapta, aynı zamanda, ilgili alanlardaki temel araştırmalar ve işsizliğe ilişkin güncel istatistikler özetlenmiş, etkili destek ve çözüm önerilerine yer verilmiştir. Bu kitap, başta alanda çalışan psikologlar olmak üzere, bu konularda araştırma yapan sosyal bilimciler, karar verme konumunda olanlar, sendikacılar ve bizzat işsizler ve işini kaybetme korkusu yaşayanlar için yararlı bir kaynak niteliğindedir.  

Nebi Sümer, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Psikoloji Bölümünde öğretim üyesidir. Araştırmaları bağlanma, ana baba tutumları, trafik psikolojisi, ölçme, çok değişkenli istatistik ve işsizliğin etkileri gibi farklı alanlara yayılmaktadır.

Nevin Solak, ODTÜ Psikoloji Bölümünde Sosyal Psikoloji alanında doktora öğrencisidir. Araştırma ilgileri siyaset psikolojisi, duygu ve duygu düzenlemesi, gruplar arası ilişkiler ve sosyal adalet konularını içermektedir. Ayrıca, işsizliğin ve yoksulluğun algıları ve etkileri de diğer çalışma alanlarıdır.

Mehmet Harma, ODTÜ Psikoloji Bölümünde Sosyal Psikoloji alanında doktora öğrencisidir. Araştırma ilgileri sözel ve dilsel olmayan iletişimde duygular, yetişkinlikte bağlanma, iletişim teknolojileri aracılığıyla sosyal etkileşim ve duygular konularını içermektedir. Ayrıca işsizlik ve etkileri diğer ilgi alanını oluşturmaktadır.

kaynak: kocuniversitypress.com